Tylko osoba, która została należycie poinformowana, może skutecznie podejmować decyzje dotyczące przetwarzania jej danych osobowych. Z tego względu obowiązek informacyjny jest jedną z podstawowych powinności administratora danych osobowych. Odpowiedź na pytania, kiedy i w jaki sposób należy spełnić obowiązek...
Jak powinien wyglądać proces rekrutacji, aby cechował się zgodnością z przepisami o ochronie danych osobowych? Jakich danych osobowych może żądać pracodawca i na jakiej podstawie prawnej te dane może przetwarzać? Kiedy i w jaki sposób przekazać kandydatom obowiązek informacyjny?...
Od rozpoczęcia obowiązywania RODO administratorzy i podmioty przetwarzające, a także gdy ma to zastosowanie – przedstawiciele tych podmiotów powinni prowadzić w formie pisemnej rejestry czynności przetwarzania. Czy każdy podmiot musi prowadzić rejestr ? Nie każdy podmiot ma obowiązek prowadzenia rejestru. Pojawia...
Już w czerwcu 2018 roku na stronie internetowej Urzędu Ochrony Danych Osobowych została udostępniona broszura informacyjna, zawierająca wskazówki Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (PUODO), dotyczące wykorzystywania monitoringu wizyjnego. Była ona odpowiedzią PUODO na narastające wątpliwości interpretacyjne administratorów danych, spowodowane...

RODO a marketing B2B

Jedno z najczęściej zadawanych przez naszych klientów pytań dotyczy prowadzenia działań marketingowych w relacjach B2B pod rygorem RODO, ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną oraz prawa telekomunikacyjnego. W poniższym artykule postaramy się na nie wyczerpująco odpowiedzieć. Dane osobowe przedsiębiorcy...
Chcąc wdrożyć sprawnie i dobrze RODO w swojej firmie, musimy na początku odpowiednio przygotować się do tego. Formą takiego przygotowania powinien być audyt zgodność z RODO. Wiele firm na początku naszej współpracy zadaje pytanie o sensowność przeprowadzenia audytu przed wdrożeniem...
Wdrożenie RODO jest projektem złożonym i wielowymiarowym, angażującym praktycznie całą organizację. Droga do zgodności z RODO nie jest prosta i wbrew powszechnej opinii nie polega tylko na uzupełnieniu i podpisaniu dokumentacji. W tym artykule prezentujemy nasze podejście do wdrożenia...
254FaniLubię
50ObserwującyObserwuj
147ObserwującyObserwuj

Popularne posty